Ogy

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Ogy? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Op basis van zonnepanelen op het dak kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door o.a. de aantrekkelijke paneel prijzen, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Via deze website ontdek je veelzijdige informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Ogy!

zonnepanelen installateur 7862
 • Lagere energierekening.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieHenegouwen
GemeenteLessines
Postcode78620
Gasverbruik23.150 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€172,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ogy juni 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind je wat de regels zijn in de gemeente Lessines. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Lessines zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Ogy
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee consumenten heel voordelig een groene lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4370), dan is jouw winst al gauw €542. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. In ruil krijg je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement is in lijn met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Ogy fluctueren tussen de €4600 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen staat voor pakweg 3010 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Eneco of Qurrent betaal je al snel €752,50 (tarief juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Ogy is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf lees je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120307€3675 – €4425€420
2285011€5000 – €5875€625
3329014€5925 – €6075€700
4383017€6325 – €6800€900
5446020€6900 – €7175€960
6514022€7700 – €7800€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Vanwege de zonnepanelencheck Ogy zie je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ogy is 3375 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1900 kWh gaan we uit van 7, voor 2875 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3825 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De doorsnee bewoners verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede vind je dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen vallen veel minder op. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ogy?

Voor de installatie van panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ogy

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Ogy vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt vind je in enkele stappen een uitmuntende vakman in je woonplaats. Een aantal leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de prijs. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Schets duidelijk het huis. Het genre dak (schuin + plat) en de ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Ogy.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Daardoor is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de laagste prijs, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (bijv. ISO certificaat, Recyclage, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ogy op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Ogy
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ogy een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!