Plancenoit

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Plancenoit? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en winstgevend. D.m.v. de zonnepanelen van tegenwoordig wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Als gevolg van de lagere prijs van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be check je actuele info die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Plancenoit!

zonnepanelen installateur 1380
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteLasne
Postcode13800
Gasverbruik20.660 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€161,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Plancenoit mei 2024

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij de spelregels in de gemeente Lasne. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Lasne zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Plancenoit
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huizeneigenaren verrassend voordelig een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4880), dan is het belastingvoordeel al gauw €605. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Plancenoit variëren tussen de €4500 en €6900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in zo’n 2870 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta of Nuon betaal je hiervoor wel €717,50 (prijspeil mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Plancenoit is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119806€3550 – €4375€420
2270012€5200 – €5700€675
3341014€5900 – €6100€725
4387018€6325 – €6600€880
5439020€6975 – €7150€1010
6503023€7400 – €8025€1040

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Plancenoit bekijk je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Plancenoit is 3330 kWh. Hiervoor zijn benodigd om en nabij 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 panelen passend, voor 1850 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2875 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 4000 kWh zijn dat 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De doorsnee investeerders bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Plancenoit?

Voor het plaatsen van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-plancenoit

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Plancenoit vergelijken? Aan de hand van onze stappenplan vind je in een zeer korte periode een uitstekende vakspecialist in jouw omgeving. Verschillende leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk de karakteristieken van het huis. Het soort huis (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Plancenoit.

 4. Voorkeur voor contact

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn naam, het 06-nummer, en een e-mailadres. Daardoor komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een week ontvang je (een aantal) offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Plancenoit op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Plancenoit
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Plancenoit een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!