Vorst

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Vorst? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en heb je razendsnel terugverdiend. Geholpen door thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Vanwege de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is het iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be bekijk je omvangrijke info die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Vorst!

zonnepanelen installateur 2430
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Zet het milieu op 1.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieAntwerpen
GemeenteLaakdal
Postcode24300
Gasverbruik23.190 kWh
Stroomverbruik kWh3395 kWh
Gemiddelde energierekening€173,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Vorst juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Laakdal. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Laakdal zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Vorst
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een speciale lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4410), dan bedraagt het voordeel al snel €547. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (juni 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Vorst komen doorgaans uit tussen de €4000 en €5900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen resulteert in circa 2940 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie of Vandebron betaal je al snel €735,00 (tarieven juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Vorst bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel vind jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119707€3575 – €4375€380
2306013€5225 – €5600€600
3329016€6000 – €6250€850
4416016€6400 – €6650€890
5441020€6950 – €7175€1030
6482021€7625 – €7950€1110

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Vorst achterhaal je of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vorst is 3395 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1900 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2850 kWh zijn dat er circa 11, en voor 4000 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Veel mensen kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Vorst?

Voor het plaatsen van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vorst

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Vorst vergelijken? Geholpen door de uitleg die hierna komt tref je snel en eenvoudig een professionele monteur in jouw omgeving. Diverse bedrijven bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk de woning. De woning-categorie (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn zaken die van belang zijn. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft jou dan geschikt zonnepanelen advies in Vorst.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Vervolgens zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit de buurt. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om eventuele keurmerken (zoals CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Vorst op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Vorst
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Vorst verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!