Ouwegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Ouwegem? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en leveren ook nog eens euro’s op. Met zonnepanelen op jouw woning wek je zelf energie op uit de zon. Dankzij dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Middels deze pagina check je toepasbare raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Ouwegem!

zonnepanelen installateur 9750
 • Snelle terugverdientijd.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteKruisem
Postcode97500
Gasverbruik21.310 kWh
Stroomverbruik kWh3551,06677199256 kWh
Gemiddelde energierekening€168,69

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Ouwegem juli 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je hoe het ervoor staat in de gemeente Kruisem. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Kruisem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Ouwegem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren erg goedkoop een speciaal type lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4530), dan is jouw winst al gauw €562. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Ouwegem fluctueren tussen de €4000 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op circa 3020 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie of Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €755,00 (tarief juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Ouwegem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna vind je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120807€3650 – €4225€390
2286013€5150 – €5875€575
3352015€6075 – €6075€875
4400018€6425 – €6675€910
5446020€6975 – €7225€1030
6512023€7550 – €7800€1040

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Ouwegem vind jij de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ouwegem bedraagt 3551,06677199256 kWh. Hiervoor zijn benodigd plusminus 10 panelen van 300 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2800 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3950 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Meer dan 50% van de woningbezitters kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder vind je dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ouwegem?

Puur voor panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ouwegem

Interessante installaties:


Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Ouwegem vergelijken? Dankzij onderstaande tips vind je vandaag nog een uitmuntende specialist in de regio. Tal van adviseurs bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Check ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Detailleer het type huis. Het type woning (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Ouwegem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Daarna krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar kijk goed naar certificering (je kunt denken aan TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor bedrijven die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Ouwegem op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Ouwegem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ouwegem een distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!