Oostduinkerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Oostduinkerke? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en hebben een prima rendement. Met behulp van zonnepanelen op je woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Door de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door gebruik te maken van zonnepanelenvoordeel.be lees jij handige aanbevelingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Oostduinkerke!

zonnepanelen installateur 8670
 • Structureel lagere energiekost.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKoksijde
Postcode86700
Gasverbruik22.820 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€171,81

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Oostduinkerke juli 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Koksijde. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Koksijde is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Oostduinkerke
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5040), dan loopt het voordeel al gauw op tot €625. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het soort en merk, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Oostduinkerke liggen tussen om en nabij de €4600 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2990 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Delta of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €747,50 (tarief juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Oostduinkerke bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120106€3550 – €4275€410
2307012€5050 – €5725€575
3340014€6025 – €6100€825
4390016€6400 – €6775€910
5461019€6900 – €7200€1000
6483023€7425 – €7850€1070

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Oostduinkerke check je de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oostduinkerke bedraagt 3410 kWh. Dit staat voor plusminus 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen passend, voor 1975 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2975 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3875 kWh zijn dat 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Bijna alle bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder vind je dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Oostduinkerke?

Puur voor panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oostduinkerke

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Oostduinkerke vergelijken? Met de adviezen van onze specialisten heb jij in korte tijd een professionele specialist in de regio. De meeste monteurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de prijs. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk zo concreet mogelijk de woning. Het soort dak (plat of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Oostduinkerke.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en het emailadres. Op basis daarvan weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  In een week volgt er een transparante offerte van adviseurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Oostduinkerke op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Oostduinkerke
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Oostduinkerke verplichte kost – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!