Bovekerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Bovekerke? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en je kunt er geld mee verdienen. Dankzij thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van het financieel interessante plaatje, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met behulp van onze website lees je actuele info die helpen bij zonnepanelen kopen in Bovekerke!

zonnepanelen installateur 8680
 • Makkelijk geld besparen.
 • Zet het milieu op 1.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKoekelare
Postcode86800
Gasverbruik22.840 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€172,12

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Bovekerke juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be tref jij de spelregels in de gemeente Koekelare. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Koekelare zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Bovekerke
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren verrassend voordelig een speciale lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4310), dan bedraagt het voordeel al snel €534. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor ontvang jeeen passende vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een royale 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden investeerders hebben panelen laten installeren.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Bovekerke liggen tussen de €5100 en €6000 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor grofweg 3010 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Engie of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €752,50 (vergoeding juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Bovekerke kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117406€3650 – €4450€420
2285011€5100 – €5700€500
3345015€5925 – €6175€875
4388016€6375 – €6850€950
5467020€7100 – €7275€980
6491022€7500 – €8100€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Bovekerke vind je of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bovekerke bedraagt 3420 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig plusminus 12 panelen van 280 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1925 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2950 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3975 kWh gaat het om 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Bovekerke?

Voor het leggen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bovekerke

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Bovekerke vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs zoek je in een zeer korte periode een goede vakspecialist in je woonplaats. Sommige leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk de aard van het huis. Het type dak (plat of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn belangrijke onderdelen. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Bovekerke.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Vandaar komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten uit de regio. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn CE-keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Bovekerke op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Bovekerke
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Bovekerke een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!