Merkem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Merkem? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en financieel interessant. Door zonnepanelen op jouw woning wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door o.a. de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het overal mogelijk? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Dankzij deze website lees je waardevolle toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Merkem!

zonnepanelen installateur 8650
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHouthulst
Postcode86500
Gasverbruik22.800 kWh
Stroomverbruik kWh3400 kWh
Gemiddelde energierekening€171,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Merkem juni 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Houthulst. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Houthulst zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Merkem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens tegen een lage rente een groene lening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€5020), dan is het belastingvoordeel al gauw €622. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (juni 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Merkem fluctueren tussen de €4200 en €6700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op om en nabij 2970 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Energiedirect en Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €742,50 (prijs juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Merkem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht lees jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118807€3625 – €4425€410
2286012€5175 – €5675€525
3355016€6100 – €6125€700
4401017€6475 – €6825€900
5460020€6925 – €7225€980
6489021€7675 – €8150€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Merkem check je of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Merkem is 3400 kWh. Dit kan je zelf genereren met rond de 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1900 kWh gaat het om 7, voor 2950 kWh zijn dat er 11, en voor 4000 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. De doorsnee woningbezitters prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn zeer flexibel. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Merkem?

Puur voor zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-merkem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Merkem vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs zoek jij snel en eenvoudig een uitstekende installateur in jouw omgeving. Veel specialisten bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk het soort woning. Het genre woning (schuin & plat) en de oriëntatie van de woning zijn essentieel. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van actueel zonnepanelen advies in Merkem.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Dan is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Als laatste verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar check ook op relevante keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Merkem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Merkem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Merkem een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!