Berchem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Berchem? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en je kunt er geld mee verdienen. Geholpen door de nieuwste zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Ten gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Aan de hand van onze website lees jij accurate tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Berchem!

zonnepanelen installateur 9690
 • Snelle terugverdientijd.
 • Milieubewuste keuze.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteKluisbergen
Postcode96900
Gasverbruik21.130 kWh
Stroomverbruik kWh3545,44323686175 kWh
Gemiddelde energierekening€167,81

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Berchem september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Kluisbergen. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Kluisbergen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Berchem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten met een lage rente een krediet kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4350), dan is jouw winst al gauw €539. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Daarvoor ontvang jenatuurlijk een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Berchem liggen tussen om en nabij de €4000 en €6600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen wekt op zo’n 2840 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Greenchoice en Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €710,00 (tarieven september 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Berchem kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119007€3400 – €4275€430
2303012€5150 – €5800€600
3331016€5975 – €6100€825
4403018€6300 – €6625€940
5439019€7075 – €7150€960
6512021€7475 – €8150€1100

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Berchem tref je of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Berchem bedraagt 3545,44323686175 kWh. Dat staat gelijk aan zo’n 10 panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1800 kWh gaat het om 8, voor 2925 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3825 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan 50% van de mensen geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Berchem?

Voor panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-berchem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Berchem vergelijken? Via de uitleg die hierna komt vergelijk je binnen enkele minuten een professionele monteur in de regio. Veel leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de installatiekosten. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het soort huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn cruciaal. Selecteer daarna een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Berchem.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Dan komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Daarna krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar check ook voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Berchem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Berchem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Berchem een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!