Dongelberg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Dongelberg? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en financieel interessant. Aan de hand van de investering in zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Dankzij gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dit ook op ons dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met deze pagina ontdek je accurate aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Dongelberg!

zonnepanelen installateur 1370
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Goed voor het milieu.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteJodoigne
Postcode13700
Gasverbruik20.530 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€165,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Dongelberg mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Jodoigne. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Jodoigne zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Dongelberg
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren met een interessante rente een speciaal type lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4750), dan loopt het voordeel al gauw op tot €589. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De plannen zijn om dit te veranderen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een 5 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Dongelberg liggen tussen om en nabij de €4900 en €5900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor plusminus 2740 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Eneco en/of Qurrent betaal je al snel €685,00 (vergoeding mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Dongelberg kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder vind je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120108€3450 – €4375€410
2302013€5100 – €5600€675
3344015€6025 – €6175€700
4386017€6400 – €6650€940
5431019€7025 – €7150€990
6496021€7500 – €8075€1090

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Dongelberg ontdek je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dongelberg is 3565 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig om en nabij 11 panelen van 325 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1875 kWh zijn dat er 7, voor 2950 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 4000 kWh zijn dat 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De meeste huizenbezitters installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Dongelberg?

Voor het leggen van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Vaak is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dongelberg

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Dongelberg vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs zoek je binnen enkele minuten een erkende aanbieder in jouw eigen buurt. Een aantal aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf de karakteristieken van het huis. Het type dak (plat & schuin) en de focus-richting van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Dongelberg.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan weten we hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van experts met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op eventuele keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Dongelberg op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Dongelberg
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Dongelberg verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!