Bomal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Bomal? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en men kan er flink door besparen. D.m.v. thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Door o.a. het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan het ook op mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be lees je veelzijdige info m.b.t. zonnepanelen kopen in Bomal!

zonnepanelen installateur 1367
 • Lagere energielasten.
 • Groene investering.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteRamillies
Postcode13670
Gasverbruik20.470 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€164,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bomal mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be lees je welke regelingen er zijn in de gemeente Ramillies. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Ramillies kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Bomal
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens met een interessante rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4690), dan is het voordeel al snel €581. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil krijg je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Bomal fluctueren tussen de €4200 en €6000 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op om en nabij 3080 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent en/of Nuon betaal je daarvoor zo’n €770,00 (vergoeding mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Bomal kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht vind jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118607€3475 – €4250€410
2296013€5025 – €5875€550
3323015€5975 – €6100€825
4403016€6425 – €6850€940
5462020€6950 – €7125€1030
6497022€7500 – €8175€1040

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door o.a. de zonnepanelencheck Bomal achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bomal bedraagt 3535 kWh. Dit kan je zelf opwekken met zo’n 10 panelen van 290 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1875 kWh gaan we uit van 7, voor 3000 kWh zijn dat er 11, en voor 3875 kWh zijn dat 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde bewoners geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Mede vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Bomal?

Voor de installatie van zonnepanelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Dikwijls is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bomal

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Bomal vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten zoek jij vandaag nog een uitstekende vakman in jouw streek. Het merendeel van de specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf het type huis. De huis-categorie (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf biedt zo geschikt zonnepanelen advies in Bomal.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft naam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Dan is het duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen volgen er offertes van experts uit de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. IEC keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Bomal op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Bomal
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Bomal een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!