Emelgem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Emelgem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en goed voor de portemonnee. Door gebruik te maken van innovatieve zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Dankzij dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door gebruik te maken van deze website ontdek jij waardevolle raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Emelgem!

zonnepanelen installateur 8870
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteIzegem
Postcode88700
Gasverbruik23.160 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€177,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Emelgem april 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Izegem. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Izegem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Emelgem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens tegen een lage rente een duurzaamheidslening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4630), dan is jouw winst al gauw €574. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al 500.000huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Emelgem zitten vaak tussen de €5400 en €6800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen mondt uit in circa 2920 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie en Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €730,00 (prijs april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Emelgem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder bekijk je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118307€3650 – €4300€430
2287012€5100 – €5725€675
3360014€6100 – €6075€875
4406017€6400 – €6850€910
5448019€7000 – €7300€1030
6497022€7625 – €8175€1110

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Emelgem zie je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Emelgem is 3580 kWh. Je hebt dus nodig pakweg 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1925 kWh zijn dat er 7, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3975 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de woningbezitters kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Emelgem?

Puur voor zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-emelgem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Emelgem vergelijken? Met het advies hieronder heb je in een zeer korte periode een erkende monteur in jouw streek. Een aantal leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer zo specifiek mogelijk het huis. Het type dak (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Emelgem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Dan komen we erachter hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Aansluitend versturen ze de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts die actief zijn in de regio. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om relevante keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gymzalen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Emelgem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Emelgem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Emelgem een vergoeding aan de distributienetbeheerder – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!