Houthalen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Houthalen? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. Door thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met zonnepanelenvoordeel.be doorzoek je waardevolle details die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Houthalen!

zonnepanelen installateur 3530
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieLimburg
GemeenteHouthalen-Helchteren
Postcode35300
Gasverbruik23.740 kWh
Stroomverbruik kWh3370 kWh
Gemiddelde energierekening€174,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Houthalen mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je wat de regels zijn in de gemeente Houthalen-Helchteren. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Houthalen-Helchteren bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Houthalen
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een krediet kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4960), dan is het voordeel al snel €615. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor ontvang jenatuurlijk een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (mei 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Houthalen liggen tussen de €4600 en €6100 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa zo’n 3080 kWh stroom. Bij een maatschappij als Engie of Qurrent betaal je hiervoor wel €770,00 (onkosten mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Houthalen bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht tref je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118408€3700 – €4450€430
2298011€5250 – €5875€625
3320015€6100 – €6225€750
4390018€6300 – €6675€920
5440020€6975 – €7250€1010
6494021€7450 – €7950€1100

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Houthalen tref jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Houthalen bedraagt 3370 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 10 panelen van 295 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1850 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de bewoners prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Houthalen?

Voor zonnepanelen op uw woning is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-houthalen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Houthalen vergelijken? Door gebruik te maken van onderstaande tips tref je moeiteloos een uitmuntende expert in je postcodegebied. Veel aanbieders beschikken over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot het tarief. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer zo specifiek mogelijk het huis. Het genre woning (schuin + plat) en de geografische ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Houthalen.

 4. Overige gegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: achternaam, voornaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Hierdoor weten we hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Daaropvolgend verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na uiterlijk een week ontvang je een offerte op maat van deskundigen uit de regio. Kijk verder dan de laagste offerte, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld ISO certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Houthalen op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Houthalen
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Houthalen een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!