Helchteren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Helchteren? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. Middels zonnepanelen op jouw woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be check jij handige tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Helchteren!

zonnepanelen installateur 3530
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieLimburg
GemeenteHouthalen-Helchteren
Postcode35300
Gasverbruik23.730 kWh
Stroomverbruik kWh3365 kWh
Gemiddelde energierekening€174,59

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Helchteren mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je welke regelingen er zijn in de gemeente Houthalen-Helchteren. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Houthalen-Helchteren kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Helchteren
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens extra goedkoop een lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4950), dan is jouw winst al gauw €614. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen goed voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Helchteren liggen tussen de €4800 en €6300 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op circa 3070 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice of Nuon betaal je al snel €767,50 (tarieven mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Helchteren bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna doorzoek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117306€3650 – €4225€420
2287013€5250 – €5775€625
3346015€5900 – €6275€825
4389017€6450 – €6700€950
5446020€6925 – €7125€970
6484021€7700 – €8150€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Omwille van de zonnepanelencheck Helchteren tref jij of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Helchteren is 3365 kWh. Dit staat voor ongeveer 11 zonnepanelen van 295 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen passend, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2975 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3950 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De gemiddelde consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien bestaan er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Helchteren?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-helchteren

Installateur zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Helchteren vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt kies jij in korte tijd een uitstekende vakman in je woonplaats. Verscheidene leveranciers hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk expliciet jouw woning. De woning-categorie (plat + schuin) en de geografische ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Maak tevens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur biedt zo interessant zonnepanelen advies in Helchteren.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Dan komen we erachter hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar check ook op de benodigde certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, VDE keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Helchteren op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Helchteren
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Helchteren een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!