Tongerlo

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Tongerlo? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en winstgevend. Met behulp van zonnepanelen op het dak wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Omwille van de lagere prijs van de panelen, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door gebruik te maken van onze vergelijker tref jij waardevolle toelichtingen over zonnepanelen kopen in Tongerlo!

zonnepanelen installateur 2260
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieAntwerpen
GemeenteWesterlo
Postcode22600
Gasverbruik23.030 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€170,55

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Tongerlo mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind je welke regelingen er zijn in de gemeente Westerlo. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Westerlo zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Tongerlo
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5000), dan bedraagt het voordeel al snel €620. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen gunstig voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Tongerlo schommelen tussen de €4400 en €6700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 2780 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en/of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €695,00 (tarieven mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Tongerlo kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder lees jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120808€3400 – €4350€440
2309011€5000 – €5825€600
3327014€5900 – €6125€775
4405016€6525 – €6700€930
5437019€6925 – €7300€990
6509023€7400 – €8125€1090

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Ook is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Tongerlo zie je of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tongerlo bedraagt 3315 kWh. Je hebt dus nodig zo’n 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3925 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De meeste mensen installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Tongerlo?

Tijdens de montage van panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tongerlo

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Tongerlo vergelijken? Door gebruik te maken van onderstaande tips vergelijk jij binnen enkele minuten een deskundige leverancier in jouw omgeving. Het merendeel van de specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Schets de aard van het huis. Het genre woning (schuin & plat) en de oriëntatie van de woning zijn goede voorbeelden. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur geeft dan uitstekend zonnepanelen advies in Tongerlo.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Vandaar is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Daaropvolgend zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste aanbieder, maar check ook relevante keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, ISO certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Tongerlo op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Tongerlo
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Tongerlo een aanvullend distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!