Oevel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Oevel? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en fiscaal aantrekkelijk. Met behulp van zonnepanelen bij je huis kan je zelf stroom opwekken. Omwille van de aantrekkelijke paneel prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Op basis van onze website bekijk jij actuele raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Oevel!

zonnepanelen installateur 2260
 • Direct lagere energielasten.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieAntwerpen
GemeenteWesterlo
Postcode22600
Gasverbruik23.020 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€170,39

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Oevel mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be ontdek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Westerlo. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Westerlo is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Oevel
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten tegen een lage rente een speciale lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4990), dan bedraagt het voordeel al snel €619. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim honderdduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Oevel schommelen tussen de €4900 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa grofweg 2770 kWh stroom. Bij een maatschappij als Energiedirect of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €692,50 (kosten mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Oevel kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119906€3525 – €4350€380
2270011€5075 – €5625€575
3348016€6025 – €6175€850
4387018€6350 – €6750€930
5438020€6925 – €7125€970
6487021€7425 – €8075€1060

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Oevel ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oevel is 3310 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 11 panelen van 325 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen passend, voor 1975 kWh zijn dat er circa 8, voor 2800 kWh gaat het om 12, en voor 3975 kWh zijn dat 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is zo goed als gelijk. Bijna alle mensen kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens zijn er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Oevel?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oevel

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Oevel vergelijken? Aan de hand van de adviezen van onze specialisten heb jij moeiteloos een uitmuntende vakspecialist in je postcodegebied. Verscheidene bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf duidelijk de woning. Het type woning (schuin & plat) en de oriëntatie van het huis zijn essentieel. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De vakman biedt zo aantrekkelijk zonnepanelen advies in Oevel.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om naam, tel. nr. en een e-mailadres. Zo weten wij hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  In een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op het interessantste kostenplaatje, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (je kunt denken aan ISO certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name organisaties die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Oevel op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Oevel
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Oevel een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!