Wandre

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Wandre? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en fiscaal aantrekkelijk. Met behulp van zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Omwille van de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Middels deze website tref je waardevolle tips over zonnepanelen kopen in Wandre!

zonnepanelen installateur 4020
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieLuik
GemeenteLiège
Postcode40200
Gasverbruik21.480 kWh
Stroomverbruik kWh3340 kWh
Gemiddelde energierekening€164,65

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wandre juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je welke regelingen er zijn in de gemeente Liège. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Liège zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Wandre
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren verrassend voordelig een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4450), dan bedraagt het voordeel al snel €552. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Wandre variëren tussen de €4400 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in pak ‘m beet 2770 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €692,50 (prijs juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Wandre kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna vind jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119207€3525 – €4500€390
2278011€5100 – €5700€525
3345014€5925 – €6075€850
4399018€6550 – €6675€880
5438020€7025 – €7300€1000
6506022€7575 – €8075€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Wandre achterhaal je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wandre bedraagt 3340 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 12 panelen van 295 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 3000 kWh zijn dat er 12, en voor 3850 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De doorsnee mensen maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Wandre?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wandre

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Wandre vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten tref jij binnen enkele minuten een deskundige installateur in de regio. Sommige adviseurs beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de kosten. Wees scherp op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer de karakteristieken van de woning. Het genre dak (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn hierin van enorm belang. Maak vervolgens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Wandre.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en het mailadres. Dan is het helder hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts uit de buurt. Let niet alleen op het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn CE-keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor ondernemingen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wandre op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Wandre
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Wandre een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!