Emptinne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Emptinne? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en een goede investering. Door middel van zonnepanelen op het dak wek je zelfstandig duurzame stroom op. Gezien dalende prijzen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels deze pagina check jij waardevolle aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Emptinne!

zonnepanelen installateur 5363
 • Lagere energielasten.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieNamen
GemeenteHamois
Postcode53630
Gasverbruik21.480 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€169,15

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Emptinne februari 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je wat de regels zijn in de gemeente Hamois. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Hamois bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Emptinne
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4700), dan is jouw winst al gauw €583. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor krijg jeeen soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000investeerders hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (februari 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Emptinne schommelen tussen de €4900 en €6800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op circa 3080 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Eneco en/of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €770,00 (prijspeil februari 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Emptinne kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder vind je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120907€3450 – €4225€420
2301013€5150 – €5825€500
3330015€5925 – €6050€750
4393017€6300 – €6625€950
5463019€6900 – €7300€980
6496023€7475 – €7975€1100

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Emptinne zie je of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Emptinne bedraagt 3540 kWh. Dat staat gelijk aan om en nabij 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 1875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2975 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3800 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de bewoners bestellen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Emptinne?

Voor de installatie van PV-panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-emptinne

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Emptinne vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan vergelijk je snel en eenvoudig een uitmuntende specialist in jouw omgeving. Diverse aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijzen. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Detailleer het soort huis. Het genre dak (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer daarna een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Emptinne.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Op die manier weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Daarna versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Na 3-4 dagen volgen er offertes van installateurs uit de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op eventuele keurmerken (bijvoorbeeld VDE keurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Emptinne op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Emptinne
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Emptinne aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!