Schaltin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Schaltin? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en hebben een prima rendement. Via een zonnepanelen-installatie wek je zelf energie op uit de zon. Door o.a. de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? D.m.v. deze pagina ontdek je bruikbare aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Schaltin!

zonnepanelen installateur 5364
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieNamen
GemeenteHamois
Postcode53640
Gasverbruik21.490 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€169,30

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Schaltin juli 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Hamois. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Hamois zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Schaltin
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4710), dan pak je al snel €584. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al ruim 500.000gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Schaltin fluctueren tussen de €5400 en €6700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op circa 3090 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Greenchoice en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €772,50 (vergoeding juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Schaltin kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht ontdek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118506€3550 – €4375€400
2301013€5200 – €5600€600
3326015€6075 – €6200€750
4399016€6475 – €6850€920
5440019€7050 – €7250€980
6515023€7550 – €7900€1090

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Schaltin tref je de geschiktheid van je dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Schaltin is 3545 kWh. Dit staat voor grofweg 10 panelen van 320 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1875 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2800 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3950 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De doorsnee huizenbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens zijn er dunne-film panelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Schaltin?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-schaltin

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Schaltin vergelijken? Op basis van onderstaande tips tref jij zonder problemen een goede vakman in jouw omgeving. Verscheidene installateurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijzen. Kijk goed naar certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer zo concreet mogelijk de woning. De woning-categorie (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies daarna een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Schaltin.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op het interessantste kostenplaatje, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld CE-keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Schaltin op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Schaltin
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Schaltin een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!