Filot

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Filot? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en goed voor de portemonnee. Gebruikmakend van zonnepanelen gericht op het zuiden wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Dankzij de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan het ook op mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be check jij veelzijdige raadgeving die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Filot!

zonnepanelen installateur 4181
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Duurzame investering.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLuik
GemeenteHamoir
Postcode41810
Gasverbruik21.760 kWh
Stroomverbruik kWh3480 kWh
Gemiddelde energierekening€168,97

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Filot juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind jij wat de regels zijn in de gemeente Hamoir. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Hamoir zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Filot
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4730), dan is het belastingvoordeel al gauw €586. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil krijg je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Filot komen doorgaans uit tussen de €4900 en €5500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op pak ‘m beet 3050 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta en/of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €762,50 (kosten juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Filot kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118907€3650 – €4375€420
2277011€5225 – €5825€650
3332016€5950 – €6075€825
4385016€6425 – €6600€950
5443019€7075 – €7225€980
6480022€7575 – €7950€1100

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Filot ontdek je de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Filot bedraagt 3480 kWh. Dat staat gelijk aan ongeveer 10 panelen van 315 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 1900 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2925 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 4000 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. De meeste huizenbezitters kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed vinden we dunne-film panelen. Deze zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Filot?

Puur voor zonnepanelen op een woning is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-filot

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Filot vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder zoek jij in enkele stappen een professionele specialist in jouw streek. Sommige specialisten bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de offerteprijs. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer zo specifiek mogelijk de woning. Het type dak (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Filot.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijg je persoonlijke offertes van vakmannen uit de omgeving. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, Recyclage, IEC keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Filot op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Filot
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Filot een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!