Comblain-Fairon

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Comblain-Fairon? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en fiscaal aantrekkelijk. Geholpen door de investering in zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Omwille van de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? D.m.v. deze website doorzoek jij veelzijdige informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Comblain-Fairon!

zonnepanelen installateur 4180
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Los van de energieleverancier.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieLuik
GemeenteHamoir
Postcode41800
Gasverbruik21.740 kWh
Stroomverbruik kWh3470 kWh
Gemiddelde energierekening€168,66

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Comblain-Fairon april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Hamoir. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Hamoir is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Comblain-Fairon
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens erg goedkoop een speciale lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4710), dan is het voordeel al snel €584. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Comblain-Fairon komen doorgaans uit tussen de €4700 en €6300, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen staat voor grofweg 3030 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €757,50 (prijspeil april 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Comblain-Fairon kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna check jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118608€3400 – €4450€380
2291011€5125 – €5650€500
3337015€6050 – €6200€725
4401017€6300 – €6675€950
5445020€7050 – €7225€1020
6480021€7600 – €8125€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Comblain-Fairon ontdek jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Comblain-Fairon is 3470 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig rond de 10 zonnepanelen van 280 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1850 kWh gaan we uit van 7, voor 2850 kWh gaat het om 11, en voor 3950 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De doorsnee investeerders bestellen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Comblain-Fairon?

Bij het installeren van PV-panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-comblain-fairon

Een zonnepanelen-installateur vinden

Direkt zonnepanelen bedrijven in Comblain-Fairon vergelijken? Dankzij de adviezen van onze specialisten heb je in een zeer korte periode een professionele leverancier in je postcodegebied. Veel specialisten beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Verduidelijk de aard van de woning. Het type dak (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Comblain-Fairon.

 4. Vul contactgegevens in

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: achternaam, voornaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Dan weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Vervolgens versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen volgen er offertes van specialisten uit de regio. Pas op voor alleen de laagste offerte, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (denk aan TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Comblain-Fairon op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Comblain-Fairon
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Comblain-Fairon een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!