Steenokkerzeel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Steenokkerzeel? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en men kan er flink door besparen. Middels het zonnepanelen-systeem kan je zelf stroom opwekken. Dankzij de dalende verkoopprijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Via zonnepanelenvoordeel.be bekijk jij waardevolle aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Steenokkerzeel!

zonnepanelen installateur 1820
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteSteenokkerzeel
Postcode18200
Gasverbruik21.760 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€171,22

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Steenokkerzeel juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be check je welke regelingen er zijn in de gemeente Steenokkerzeel. Kan je hier niets over vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Steenokkerzeel kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Steenokkerzeel
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens verrassend voordelig een speciale lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4480), dan profiteer je al van een korting van zo’n €555. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een aanbieding met 10 panelen in Steenokkerzeel fluctueren tussen de €5200 en €5600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa ongeveer 2920 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Engie en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €730,00 (kosten juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Steenokkerzeel bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118607€3675 – €4425€390
2296012€5175 – €5650€575
3332015€5950 – €6250€750
4388016€6325 – €6825€940
5467020€7075 – €7250€1020
6514022€7575 – €8025€1100

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Steenokkerzeel check jij of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Steenokkerzeel is 3580 kWh. Dit kan je zelf opwekken met rond de 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1875 kWh gaat het om 7, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3800 kWh gaat het om 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. Meer dan de helft van de mensen verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Steenokkerzeel?

Voor panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-steenokkerzeel

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Steenokkerzeel vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt tref jij binnen enkele minuten een deskundige monteur in je postcodegebied. Een aantal monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijzen. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer het soort huis. Het type huis (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Steenokkerzeel.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, tel. nr. en een e-mailadres. Zo weten we hoe je te bereiken bent als de experts nadere info nodig hebben. Daarna verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van specialisten uit de buurt. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar check ook op certificering (bijv. RoHS certificaat, IEC keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Steenokkerzeel op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Steenokkerzeel
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Steenokkerzeel een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente