Archennes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Archennes? Zonnepanelen zijn duurzaam en heb je razendsnel terugverdiend. Door een zonnepanelen-installatie wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Mede door de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn woning hiervoor geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be bekijk jij actuele aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Archennes!

zonnepanelen installateur 1390
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteGrez-Doiceau
Postcode13900
Gasverbruik20.670 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€161,16

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Archennes mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check jij wat de regels zijn in de gemeente Grez-Doiceau. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Grez-Doiceau zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Archennes
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten extra voordelig een speciale lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4890), dan loopt het voordeel al gauw op tot €606. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Archennes komen doorgaans uit tussen de €4700 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen draait uit op circa 2880 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Greenchoice of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €720,00 (prijs mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Archennes is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
121007€3450 – €4400€410
2285012€5225 – €5875€525
3350014€5975 – €6100€875
4395017€6525 – €6825€900
5442019€7100 – €7225€1030
6504021€7600 – €7900€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Archennes lees jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Archennes is 3335 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig ongeveer 10 panelen van 300 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1825 kWh zijn dat er 8, voor 2900 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3875 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Meer dan 50% van de woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Archennes?

Voor de installatie van zonnepanelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-archennes

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Archennes vergelijken? D.m.v. de adviezen van onze specialisten vind je in een zeer korte periode een goede aanbieder in de buurt. Verscheidene installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de kosten. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk de aard van de woning. Het genre woning (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Maak vervolgens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft dan erkend zonnepanelen advies in Archennes.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Dan weten we hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend ontvang je de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de laagste offerte, maar check ook de benodigde certificaten (bijv. IEC keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Archennes op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Archennes
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Archennes een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!