Smeerebbe-Vloerzegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Smeerebbe-Vloerzegem? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. Dankzij de nieuwste zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Dankzij dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met behulp van deze pagina lees jij handige info die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Smeerebbe-Vloerzegem!

zonnepanelen installateur 9506
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGeraardsbergen
Postcode95060
Gasverbruik20.580 kWh
Stroomverbruik kWh3528,26021285091 kWh
Gemiddelde energierekening€165,14

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Smeerebbe-Vloerzegem april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Geraardsbergen. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Geraardsbergen zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Smeerebbe-Vloerzegem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4550), dan is het belastingvoordeel al gauw €564. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6 procent spaarrente. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (april 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Smeerebbe-Vloerzegem komen doorgaans uit tussen de €4000 en €5500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen genereert ongeveer 2700 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie en Vandebron betaal je hiervoor wel €675,00 (kosten april 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Smeerebbe-Vloerzegem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117706€3675 – €4500€390
2288012€5000 – €5650€675
3320015€5925 – €6075€850
4420017€6475 – €6600€880
5456020€7050 – €7225€970
6515021€7600 – €7925€1090

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Smeerebbe-Vloerzegem bekijk je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Smeerebbe-Vloerzegem bedraagt 3528,26021285091 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pakweg 12 panelen van 295 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen passend, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2875 kWh gaat het om 11, en voor 3825 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is vrijwel hetzelfde. De meeste huizenbezitters kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens vinden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Smeerebbe-Vloerzegem?

Voor het leggen van panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-smeerebbe-vloerzegem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Smeerebbe-Vloerzegem vergelijken? Dankzij het advies hieronder tref jij in een zeer korte periode een deskundige specialist in jouw streek. Het merendeel van de leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op het tarief. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het type woning (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn essentieel. Maak daarna een keuze voor een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Smeerebbe-Vloerzegem.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Dan is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste aanbieder, maar let ook op kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Smeerebbe-Vloerzegem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Smeerebbe-Vloerzegem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Smeerebbe-Vloerzegem een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!