Viane

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Viane? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en een goede investering. Op basis van zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Omwille van gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Op basis van de zonnepanelen-vergelijker ontdek je omvangrijke informatie aangaande zonnepanelen kopen in Viane!

zonnepanelen installateur 9500
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGeraardsbergen
Postcode95000
Gasverbruik20.520 kWh
Stroomverbruik kWh3526,38570114064 kWh
Gemiddelde energierekening€164,84

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Viane oktober 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Geraardsbergen. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Geraardsbergen kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Viane
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen zonder hoge lasten een speciaal type lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4490), dan pak je al snel €557. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Viane schommelen tussen de €4600 en €6100 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in zo’n 3050 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Eneco of Oxxio betaal je hiervoor wel €762,50 (prijspeil oktober 2023). Via goedkope zonnepanelen in Viane kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118507€3675 – €4225€420
2282011€5275 – €5625€650
3329015€6100 – €6025€775
4402016€6350 – €6800€880
5439019€7100 – €7275€970
6502023€7450 – €7975€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Viane tref jij de geschiktheid van je dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Viane bedraagt 3526,38570114064 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 12 panelen van 300 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2875 kWh gaan we uit van 12, en voor 3950 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De doorsnee bewoners kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Viane?

Voor het laten leggen van PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-viane

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Viane vergelijken? Gebruikmakend van het onderstaande stappenplan vergelijk jij vandaag nog een uitmuntende expert in jouw omgeving. De meeste monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Detailleer de karakteristieken van het huis. De woning-categorie (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak vervolgens een keuze voor een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Viane.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna ontvang je de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar bekijk ook eventuele keurmerken (denk aan RoHS certificaat, VDE keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Viane op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Viane
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Viane een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!