Baaigem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Baaigem? Zonnepanelen zijn duurzaam en leveren ook nog eens euro’s op. Door middel van zonnepanelen op jouw woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met behulp van de zonnepanelen-vergelijker ontdek je accurate toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Baaigem!

zonnepanelen installateur 9890
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Milieubewuste keuze.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGavere
Postcode98900
Gasverbruik21.760 kWh
Stroomverbruik kWh3565,12560981961 kWh
Gemiddelde energierekening€170,88

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Baaigem december 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Gavere. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Gavere zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Baaigem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor consumenten tegen een lage rente een krediet kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4980), dan is het voordeel al snel €617. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. In ruil ontvang je een passende vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Baaigem komen doorgaans uit tussen de €4400 en €5700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert pakweg 3060 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Essent en Qurrent betaal je daarvoor zo’n €765,00 (prijs december 2023). Via goedkope zonnepanelen in Baaigem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120006€3575 – €4325€380
2298013€5000 – €5850€600
3358014€6000 – €6075€850
4408017€6450 – €6650€920
5469019€7025 – €7250€1000
6488021€7700 – €7925€1110

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Baaigem tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Baaigem bedraagt 3565,12560981961 kWh. Dit kan je zelf genereren met om en nabij 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1900 kWh gaat het om 7, voor 2875 kWh gaan we uit van 11, en voor 3925 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de klanten kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook zijn er dunne-film panelen. Dit soort panelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Baaigem?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-baaigem

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Baaigem vergelijken? Aan de hand van de uitleg die hierna komt heb je in een zeer korte periode een goede leverancier in jouw omgeving. Tal van monteurs beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de kosten. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Wat is de stroomvraag? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets expliciet jouw woning. Het soort dak (schuin & plat) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Kies ook een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Baaigem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Vandaar komen we erachter hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de goedkoopste prijzen, maar check ook op relevante keurmerken (zoals RoHS certificaat, IEC keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Baaigem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Baaigem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Baaigem een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!