Machelen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Machelen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Geholpen door de investering in zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Door de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met behulp van onze vergelijker check jij handige aanbevelingen over zonnepanelen kopen in Machelen!

zonnepanelen installateur 9870
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZulte
Postcode98700
Gasverbruik21.700 kWh
Stroomverbruik kWh3563,25109810934 kWh
Gemiddelde energierekening€170,59

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Machelen september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Zulte. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Zulte zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Machelen
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4920), dan is het voordeel al snel €610. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden woningeigenaren wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Machelen komen doorgaans uit tussen de €4000 en €5800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen genereert plusminus 3000 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Essent of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €750,00 (prijs september 2023). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Machelen kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel ontdek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118407€3500 – €4300€420
2307013€5225 – €5800€650
3334016€6075 – €6175€725
4394017€6350 – €6775€880
5461020€6950 – €7300€1020
6514021€7450 – €7850€1040

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Machelen check jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Machelen is 3563,25109810934 kWh. Hiervoor zijn benodigd omstreeks 12 panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3875 kWh zijn dat 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de woningbezitters kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Machelen?

Voor het laten leggen van panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-machelen

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Machelen vergelijken? Geholpen door onze stappenplan tref je in enkele stappen een goede vakspecialist in je woonplaats. De meeste aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Let ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Specificeer zo concreet mogelijk het huis. Het genre dak (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn relevant. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Machelen.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Op die manier weten wij hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Als laatste ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van installateurs die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de laagste prijs, maar check ook op relevante keurmerken (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Machelen op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Machelen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Machelen een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!