Forest

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Forest? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en winstgevend. Met innovatieve zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Door o.a. de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn dak geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met de zonnepanelen-vergelijker tref jij toepasbare aanbevelingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Forest!

zonnepanelen installateur 7910
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieHenegouwen
GemeenteFrasnes-Lez-Anvaing
Postcode79100
Gasverbruik23.400 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€176,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Forest oktober 2023

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij de spelregels in de gemeente Frasnes-Lez-Anvaing. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Frasnes-Lez-Anvaing bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Forest
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een speciale lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4620), dan is het voordeel al snel €573. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil krijg je een passende vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Er is wel verandering op komst: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met 5 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Forest komen doorgaans uit tussen de €5300 en €6200 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen staat voor ongeveer 2850 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en/of Nuon betaal je daarvoor ongeveer €712,50 (prijspeil oktober 2023). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Forest kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117606€3475 – €4450€380
2292012€5000 – €5750€575
3331014€6000 – €6025€775
4414017€6400 – €6600€910
5469019€6950 – €7150€1010
6520023€7625 – €8025€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Tevens is een hellingshoek van 36 graden het beste. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Forest vind je of jouw dak geschikt is. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Forest is 3500 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig zo’n 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2950 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de klanten kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen vallen veel minder op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Forest?

Puur voor PV-panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-forest

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Forest vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten vergelijk je vandaag nog een goede leverancier in je postcodegebied. Tal van leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer het type woning. Het soort woning (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Forest.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en een e-mailadres. Op die manier weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In een week krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld VDE keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Forest op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Forest
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Forest een capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!