Leernes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Leernes? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en men kan er flink door besparen. Door middel van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Dankzij dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn dak geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be doorzoek jij samengestelde details over zonnepanelen kopen in Leernes!

zonnepanelen installateur 6142
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieHenegouwen
GemeenteFontaine-L’Evêque
Postcode61420
Gasverbruik23.900 kWh
Stroomverbruik kWh3550 kWh
Gemiddelde energierekening€179,46

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Leernes maart 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check je de spelregels in de gemeente Fontaine-L’Evêque. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Fontaine-L’Evêque kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Leernes
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten tegen een lage rente een krediet kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4870), dan bedraagt het voordeel al snel €604. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een 4 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Leernes variëren tussen de €4100 en €5800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert pakweg 3040 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco of NLE betaal je daarvoor ongeveer €760,00 (onkosten maart 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Leernes bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf check je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119707€3625 – €4450€390
2292012€5225 – €5725€600
3347016€5900 – €6250€775
4409017€6525 – €6850€910
5449020€6925 – €7150€1020
6506022€7450 – €7825€1070

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Leernes ontdek je of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Leernes is 3550 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 1875 kWh rekenen installateurs er 7, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3975 kWh gaat het om 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde consumenten kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Ook onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Leernes?

Voor PV-panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-leernes

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Leernes vergelijken? Middels de uitleg die hierna komt zoek jij snel en eenvoudig een uitmuntende monteur in jouw streek. Verscheidene monteurs beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijzen. Kijk goed naar relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk het soort huis. De huis-categorie (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn cruciaal. Selecteer ook een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Leernes.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Daarna verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen het interessantste kostenplaatje, maar check ook op de benodigde certificaten (bijv. CE-keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Leernes op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Leernes
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Leernes een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!