Marbaix

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Marbaix? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en fiscaal aantrekkelijk. Middels zonnepanelen op je woning wek je jouw eigen duurzame stroom op. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Dankzij onze tool ontdek jij bruikbare adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Marbaix!

zonnepanelen installateur 6120
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Lange levensduur.

ProvincieHenegouwen
GemeenteHam-Sur-Heure
Postcode61200
Gasverbruik23.870 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€179,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Marbaix maart 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Ham-Sur-Heure. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Ham-Sur-Heure is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Marbaix
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4840), dan is het voordeel al snel €600. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (maart 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Marbaix liggen tussen de €4400 en €6500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen genereert grofweg 3010 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Delta en Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €752,50 (tarief maart 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Marbaix kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf bekijk jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119007€3600 – €4225€410
2280013€5100 – €5850€650
3330016€5975 – €6175€700
4404017€6475 – €6725€940
5459020€7100 – €7125€960
6483023€7550 – €8025€1090

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Marbaix check je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Marbaix is 3535 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 800 kWh zijn 4 pv-panelen passend, voor 2000 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3875 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De meeste investeerders maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder zijn er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn zeer flexibel. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Marbaix?

Tijdens de montage van zonnepanelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-marbaix

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Marbaix vergelijken? D.m.v. onze stappenplan vind je zonder problemen een betrouwbare aanbieder in jouw omgeving. Het merendeel van de monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Specificeer expliciet het huis. Het soort huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn relevant. Kies tevens de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Marbaix.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: achternaam, voornaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Daarna verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van experts uit de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Marbaix op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Marbaix
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Marbaix een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!