Retinne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Retinne? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en besparen je geld. Geholpen door zonnepanelen op je woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Wegens gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met onze tool vind je accurate toelichtingen over zonnepanelen kopen in Retinne!

zonnepanelen installateur 4621
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieLuik
GemeenteFléron
Postcode46210
Gasverbruik23.370 kWh
Stroomverbruik kWh3385 kWh
Gemiddelde energierekening€173,54

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Retinne juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Fléron. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Fléron zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Retinne
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens extra voordelig een afbetalingsregeling kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4840), dan loopt het voordeel al gauw op tot €600. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000gezinnen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Retinne komen doorgaans uit tussen de €4600 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat gelijk aan circa pakweg 3020 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Engie en/of Vandebron betaal je al snel €755,00 (onkosten juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Retinne kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120807€3650 – €4375€420
2305013€5125 – €5600€650
3346015€6050 – €6025€875
4407017€6475 – €6675€950
5457019€7100 – €7200€970
6517023€7650 – €8100€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Retinne tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Retinne bedraagt 3385 kWh. Dit kan je zelf genereren met circa 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1875 kWh gaan we uit van 8, voor 2875 kWh gaat het om 11, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Veel bewoners kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Retinne?

Voor panelen op het huis is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-retinne

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Retinne vergelijken? Geholpen door onze stappenplan tref jij vandaag nog een erkende vakman in jouw omgeving. Het merendeel van de bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een woning in privé-bezit? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Omschrijf expliciet het huis. Het type woning (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van betrouwbaar zonnepanelen advies in Retinne.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Vandaar komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een week volgen er offertes van deskundigen uit de buurt. Kijk verder dan de scherpste aanbieder, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld IEC keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan ondernemingen die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Retinne op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Retinne
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Retinne een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!