Mortroux

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Mortroux? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en goed voor de portemonnee. Door gebruik te maken van de nieuwste zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Wegens de dalende verkoopprijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met onze vergelijker vind je handige informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Mortroux!

zonnepanelen installateur 4607
 • Lagere energierekening.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteDalhem
Postcode46070
Gasverbruik23.320 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€172,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mortroux juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be check je welke regelingen er zijn in de gemeente Dalhem. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Dalhem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Mortroux
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4790), dan bedraagt het voordeel al snel €594. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Mortroux zitten vaak tussen de €4500 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op ongeveer 2970 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €742,50 (prijspeil juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Mortroux is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hieronder check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119906€3675 – €4400€440
2277012€5000 – €5900€600
3345016€5925 – €6075€875
4380018€6325 – €6600€930
5452019€6975 – €7275€960
6518023€7475 – €7875€1080

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Mortroux vind je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mortroux is 3360 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1825 kWh gaan we uit van 7, voor 2800 kWh gaat het om 11, en voor 3950 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Veel investeerders geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook vind je dunne-film panelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Mortroux?

Voor het laten leggen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mortroux

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Mortroux vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs heb jij snel en eenvoudig een goede vakspecialist in de buurt. Veel aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf het soort woning. Het genre woning (schuin en/of plat) en de ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf geeft dan erkend zonnepanelen advies in Mortroux.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Dan komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen voor eventuele vragen. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs uit uw regio. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar kijk goed naar relevante keurmerken (bijv. Recyclage, VDE keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mortroux op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Mortroux
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Mortroux een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!