Tilff

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Tilff? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en winstgevend. Aan de hand van de investering in zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Gezien de aantrekkelijke paneel prijzen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van deze website vind jij omvangrijke info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Tilff!

zonnepanelen installateur 4130
 • Minder betalen voor stroom.
 • Groene investering.
 • Los van de energieleverancier.
 • BTW terugvragen.

ProvincieLuik
GemeenteEsneux
Postcode41300
Gasverbruik21.650 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€167,27

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Tilff februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Esneux. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Esneux kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Tilff
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4620), dan is het voordeel al snel €573. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Tilff zitten vaak tussen de €4100 en €6900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor om en nabij 2940 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Energiedirect en/of NLE betaal je al snel €735,00 (prijs februari 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Tilff kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118507€3450 – €4425€390
2279011€5075 – €5900€650
3355016€6075 – €6025€725
4392017€6500 – €6750€940
5448020€6950 – €7225€1010
6499021€7425 – €7925€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Vanwege de zonnepanelencheck Tilff lees jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tilff is 3425 kWh. Dit staat voor rond de 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2950 kWh gaat het om 11, en voor 3975 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De gemiddelde klanten bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Tilff?

Bij het installeren van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tilff

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Tilff vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt heb je vandaag nog een erkende leverancier in de buurt. Sommige monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de prijs. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk de karakteristieken van het huis. Het soort woning (schuin en/of plat) en de ligging van het huis zijn van groot belang. Selecteer ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur levert jou dan ook toepasbaar zonnepanelen advies in Tilff.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en het mailadres. Zo komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend ontvang je de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen ontvang je een offerte op maat van deskundigen die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook certificering (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Tilff op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Tilff
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Tilff een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!