Oeselgem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Oeselgem? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en financieel interessant. Door gebruik te maken van de investering in zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Door o.a. de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Aan de hand van onze vergelijker check je praktische gegevens met betrekking tot zonnepanelen kopen in Oeselgem!

zonnepanelen installateur 8720
 • Lagere energielasten.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDentergem
Postcode87200
Gasverbruik23.000 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€174,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Oeselgem september 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be bekijk jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Dentergem. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Dentergem zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Oeselgem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4470), dan is jouw winst al gauw €554. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Oeselgem fluctueren tussen de €4400 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in pakweg 2760 kWh stroom. Bij een maatschappij als Greenchoice of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €690,00 (vergoeding september 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Oeselgem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118007€3500 – €4325€390
2278013€5300 – €5850€600
3336014€6100 – €6025€800
4383017€6500 – €6750€920
5442019€7025 – €7225€960
6516021€7625 – €8200€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Oeselgem ontdek je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oeselgem bedraagt 3500 kWh. Dat staat gelijk aan pak ‘m beet 12 panelen van 290 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1850 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2875 kWh gaat het om 11, en voor 3825 kWh zijn dat 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de investeerders kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type panelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Oeselgem?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oeselgem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Oeselgem vergelijken? Door het onderstaande stappenplan tref je vandaag nog een uitstekende monteur in je postcodegebied. Veel installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de prijs. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer zo specifiek mogelijk het huis. Het soort dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Kies tevens een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur geeft dan erkend zonnepanelen advies in Oeselgem.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het betreft voorletter + achternaam, tel. nr. en het emailadres. Dan is het voor ons duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Daarna versturen ze de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een paar dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (zoals bijv. IEC keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name stadions die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Oeselgem op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Oeselgem
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Oeselgem een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!