Ooigem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Ooigem? Zonnepanelen zijn duurzaam en goed voor de portemonnee. Geholpen door een zonnepanelen-installatie is het mogelijk eigen energie te genereren. Dankzij de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? D.m.v. deze website ontdek je accurate informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Ooigem!

zonnepanelen installateur 8710
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteWielsbeke
Postcode87100
Gasverbruik22.970 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€174,12

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Ooigem september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij welke regelingen er zijn in de gemeente Wielsbeke. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Wielsbeke zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Ooigem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten extra goedkoop een speciale lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4440), dan is het voordeel al snel €550. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De plannen zijn om dit te veranderen: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met 5 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Ooigem zitten vaak tussen de €5200 en €6900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen wekt op zo’n 2730 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Essent of Pure Energie betaal je hiervoor wel €682,50 (onkosten september 2023). Met goedkope zonnepanelen in Ooigem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120808€3500 – €4450€420
2270012€5200 – €5875€550
3341015€5925 – €6200€800
4413016€6475 – €6650€940
5433020€7050 – €7125€1000
6492021€7700 – €7825€1040

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Ooigem achterhaal je of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ooigem is 3485 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 10 panelen van 285 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2950 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Veel investeerders installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede vind je dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Ooigem?

Bij het installeren van panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ooigem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Ooigem vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs heb je snel en eenvoudig een betrouwbare vakspecialist in de regio. Het merendeel van de adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan het tarief. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Schets expliciet het huis. Het genre woning (plat + schuin) en de oriëntatie van het huis zijn zaken die van belang zijn. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Ooigem.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Op die manier weten wij hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar bekijk ook relevante keurmerken (bijvoorbeeld Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Huren kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ooigem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Ooigem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ooigem een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!