Gottem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Gottem? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je geld. Gebruikmakend van de nieuwste zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Vanwege dalende kosten, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het overal mogelijk? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Dankzij onze vergelijker lees je waardevolle gegevens over zonnepanelen kopen in Gottem!

zonnepanelen installateur 9800
 • Minder betalen voor stroom.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDeinze
Postcode98000
Gasverbruik21.430 kWh
Stroomverbruik kWh3554,81579541311 kWh
Gemiddelde energierekening€169,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Gottem september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je de spelregels in de gemeente Deinze. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Deinze kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Gottem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4650), dan bedraagt het voordeel al snel €576. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een 4 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Gottem liggen tussen de €4900 en €6200 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa ongeveer 2730 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie en/of NLE betaal je al snel €682,50 (kosten september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Gottem kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117706€3425 – €4225€380
2274011€5275 – €5900€525
3333016€6050 – €6250€875
4417017€6375 – €6600€910
5449019€7100 – €7175€990
6508021€7550 – €8100€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Gottem tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gottem is 3554,81579541311 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig rond de 11 panelen van 285 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 1900 kWh gaat het om 7, voor 2825 kWh gaat het om 11, en voor 3875 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. De gemiddelde investeerders bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Gottem?

Bij het installeren van PV-panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Vaak is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gottem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Gottem vergelijken? Door het advies hieronder heb je vandaag nog een uitstekende aanbieder in jouw omgeving. Verschillende specialisten hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf de aard van de woning. De huis-categorie (plat of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn relevant. Selecteer daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman biedt zo interessant zonnepanelen advies in Gottem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. We vragen om naam, tel. nr. en het mailadres. Vandaar komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Als laatste versturen ze de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van deskundigen die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de laagste offerte, maar wees scherp op relevante keurmerken (voorbeelden zijn Recyclage, RoHS certificaat, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Gottem op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Gottem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Gottem een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!