Aartrijke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Aartrijke? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en besparen je geld. Met behulp van innovatieve zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Door de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door onze tool ontdek jij bruikbare adviezen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Aartrijke!

zonnepanelen installateur 8211
 • Minder betalen voor stroom.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteZedelgem
Postcode82110
Gasverbruik21.720 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€168,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Aartrijke mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek je hoe het ervoor staat in de gemeente Zedelgem. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Zedelgem zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Aartrijke
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun woning energiezuiniger te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4690), dan is het voordeel al snel €581. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger de investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een aanbieding met 10 panelen in Aartrijke komen doorgaans uit tussen de €4700 en €6500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op zo’n 2710 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Essent en Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €677,50 (kosten mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Aartrijke kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117407€3575 – €4500€380
2278012€5300 – €5875€500
3333016€6075 – €6150€825
4416018€6325 – €6725€890
5448019€7000 – €7275€1000
6483023€7650 – €7900€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Aartrijke bekijk je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Aartrijke is 3460 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 12 panelen van 295 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3900 kWh zijn dat 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Veel woningbezitters prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Aartrijke?

Puur voor zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-aartrijke

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Aartrijke vergelijken? Dankzij onze stappenplan vergelijk je vandaag nog een betrouwbare leverancier in je woonplaats. Verscheidene leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Kijk goed naar certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat zijn je wensen?

  Detailleer het soort woning. Het genre huis (schuin of plat) en de focus-richting van het huis zijn goede voorbeelden. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Aartrijke.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Daardoor is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van experts uit de regio. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Aartrijke op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Aartrijke
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Aartrijke een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!