Veldegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Veldegem? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van krachtige zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Mede door de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Aan de hand van deze pagina bekijk je bruikbare adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Veldegem!

zonnepanelen installateur 8210
 • Makkelijk geld besparen.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteZedelgem
Postcode82100
Gasverbruik21.710 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€168,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Veldegem december 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Zedelgem. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Zedelgem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Veldegem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een speciale lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4680), dan loopt het voordeel al gauw op tot €580. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Veldegem komen doorgaans uit tussen de €4900 en €5600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen genereert plusminus 2700 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie en Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €675,00 (onkosten december 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Veldegem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf vind je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119806€3525 – €4275€430
2282012€5025 – €5875€550
3338014€5950 – €6275€800
4406016€6500 – €6825€910
5451020€6950 – €7300€990
6480021€7450 – €7925€1040

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Veldegem achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Veldegem is 3455 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 12 pv-panelen van 320 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 825 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2850 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3925 kWh gaat het om 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De meeste investeerders prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook vind je dunne-film zonnepanelen. Deze panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Veldegem?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-veldegem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Veldegem vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs tref je in enkele stappen een uitmuntende expert in de buurt. Diverse bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot het tarief. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf expliciet het huis. Het genre dak (schuin + plat) en de ligging van de woning zijn essentieel. Selecteer tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur biedt zo actueel zonnepanelen advies in Veldegem.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Dan is het helder hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op de benodigde certificaten (bijv. TÜV keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Veldegem op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Veldegem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Veldegem aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!