Tongerlo

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Tongerlo? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en financieel interessant. Met behulp van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? D.m.v. deze website doorzoek jij handige details die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Tongerlo!

zonnepanelen installateur 3960
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieLimburg
GemeenteBree
Postcode39600
Gasverbruik21.390 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€170,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Tongerlo februari 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij de spelregels in de gemeente Bree. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Bree kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Tongerlo
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren verrassend voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4360), dan loopt het voordeel al gauw op tot €540. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 4 procent rente. Niet alleen gunstig voor de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (februari 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Tongerlo liggen tussen om en nabij de €4400 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen staat voor pak ‘m beet 3090 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Greenchoice of NLE betaal je hiervoor wel €772,50 (prijs februari 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Tongerlo bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna vind jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117006€3550 – €4250€400
2285012€5300 – €5700€550
3340016€6100 – €6175€800
4384018€6475 – €6775€880
5462019€6975 – €7125€990
6515022€7475 – €7800€1090

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Tongerlo ontdek jij of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tongerlo is 3595 kWh. Dit staat voor grofweg 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1900 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3875 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de consumenten bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Tongerlo?

Puur voor panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tongerlo

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Tongerlo vergelijken? Aan de hand van de uitleg die hierna komt vind jij in korte tijd een goede vakspecialist in jouw eigen buurt. Het merendeel van de adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk zo concreet mogelijk de woning. Het type dak (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist geeft dan relevant zonnepanelen advies in Tongerlo.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Hierdoor weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de beste aanschafprijs, maar kijk goed naar certificering (je kunt denken aan ISO certificaat, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Tongerlo op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Tongerlo
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Tongerlo een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!