Kwaadmechelen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Kwaadmechelen? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en je kunt er geld mee verdienen. Middels innovatieve zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dit ook op ons dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door gebruik te maken van onze website bekijk je praktische details m.b.t. zonnepanelen kopen in Kwaadmechelen!

zonnepanelen installateur 3945
 • Minder betalen voor stroom.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieLimburg
GemeenteHam
Postcode39450
Gasverbruik21.320 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€168,93

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Kwaadmechelen februari 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek je de spelregels in de gemeente Ham. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Ham bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Kwaadmechelen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waardoor consumenten tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5040), dan profiteer je al van een korting van zo’n €625. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat wel veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Kwaadmechelen variëren tussen de €4800 en €5700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen resulteert in plusminus 3020 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco en/of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €755,00 (tarieven februari 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Kwaadmechelen bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120108€3575 – €4375€430
2276012€5250 – €5850€550
3353014€6075 – €6275€775
4386016€6550 – €6850€900
5452020€6900 – €7125€960
6503022€7500 – €7975€1110

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Kwaadmechelen achterhaal je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kwaadmechelen is 3560 kWh. Dat staat gelijk aan rond de 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 1900 kWh gaan we uit van 8, voor 2825 kWh zijn dat er 11, en voor 3850 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De doorsnee investeerders kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Kwaadmechelen?

Voor de installatie van panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kwaadmechelen

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Kwaadmechelen vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt kies je zonder problemen een betrouwbare expert in je postcodegebied. Veel installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de offerteprijs. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer de aard van de woning. Het type woning (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn van groot belang. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De deskundige biedt zo relevant zonnepanelen advies in Kwaadmechelen.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Dan is het helder hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van experts uit de regio. Focus niet uitsluitend op de beste aanschafprijs, maar wees scherp op de benodigde certificaten (voorbeelden zijn IEC keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Kwaadmechelen op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Kwaadmechelen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Kwaadmechelen een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!