Oostham

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Oostham? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Met de investering in zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Omwille van de steeds gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is het overal mogelijk? Wat is het rendement na 10 jaar? Door deze website ontdek je actuele gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Oostham!

zonnepanelen installateur 3945
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Milieubewuste keuze.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLimburg
GemeenteHam
Postcode39450
Gasverbruik21.330 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€169,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Oostham april 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Ham. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Ham zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Oostham
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€5050), dan is jouw winst al gauw €626. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Oostham zitten vaak tussen de €5000 en €6900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op ongeveer 3030 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Delta of Nuon betaal je hiervoor wel €757,50 (onkosten april 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Oostham kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder vind je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117806€3425 – €4225€410
2289013€5175 – €5625€575
3342014€5950 – €6175€850
4418017€6525 – €6675€940
5461020€6900 – €7150€990
6487021€7625 – €8125€1100

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Oostham achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oostham is 3565 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 11 pv-panelen van 315 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 2000 kWh zijn dat er circa 7, voor 2975 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3925 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Bijna alle woningbezitters installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Oostham?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oostham

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Oostham vergelijken? D.m.v. het advies hieronder vind je vandaag nog een uitstekende leverancier in de regio. Tal van bedrijven beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen het tarief. Bekijk ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Wat zijn je wensen?

  Verduidelijk het soort huis. Het soort dak (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Oostham.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen volgen er offertes van adviseurs uit de regio. Kijk verder dan de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook de benodigde certificaten (zoals TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Oostham op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Oostham
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Oostham aanvullend capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!