Eksel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Eksel? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en een goede investering. Geholpen door een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Mede door de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door gebruik te maken van onze website lees je uitgebreide gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Eksel!

zonnepanelen installateur 3941
 • Structureel lagere energiekost.
 • Groene investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Lange levensduur.

ProvincieLimburg
GemeenteHechtel-Eksel
Postcode39410
Gasverbruik21.310 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€168,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Eksel juni 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be check jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Hechtel-Eksel. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Hechtel-Eksel zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Eksel
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren extra goedkoop een lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€5030), dan loopt het voordeel al gauw op tot €624. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000huizen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (juni 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Eksel variëren tussen de €4300 en €6200 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen genereert zo’n 3010 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €752,50 (prijs juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Eksel bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder tref je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119307€3650 – €4200€390
2285012€5025 – €5775€600
3343016€6025 – €6050€700
4416017€6400 – €6850€910
5464019€7025 – €7300€960
6504022€7700 – €8000€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Eksel achterhaal je of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Eksel bedraagt 3555 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pak ‘m beet 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 2000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 3000 kWh gaan we uit van 12, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de investeerders installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evenzeer kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Eksel?

Tijdens de montage van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In de regel is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-eksel

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Eksel vergelijken? Aan de hand van de uitleg die hierna komt vergelijk jij snel en eenvoudig een betrouwbare aanbieder in jouw omgeving. Tal van leveranciers bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op het tarief. Kijk goed naar relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets zo concreet mogelijk het huis. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn essentieel. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Eksel.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Daaropvolgend ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar check ook op relevante keurmerken (bijv. ISO certificaat, IEC keurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en zijn panelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name bedrijven die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Eksel op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Eksel
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Eksel een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!