Darion

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Darion? Zonnepanelen zijn duurzaam en financieel interessant. Middels innovatieve zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Omwille van de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met behulp van onze vergelijker tref je omvangrijke gegevens die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Darion!

zonnepanelen installateur 4253
 • Snelle terugverdientijd.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLuik
GemeenteGeer
Postcode42530
Gasverbruik21.950 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€171,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Darion juli 2024

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Geer. Onduidelijke informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Geer zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Darion
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens extra goedkoop een speciaal type lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4920), dan bedraagt het voordeel al snel €610. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Darion variëren tussen de €4900 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa om en nabij 2830 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €707,50 (kosten juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Darion kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120206€3400 – €4250€410
2281013€5175 – €5875€500
3342015€6075 – €6200€875
4412017€6300 – €6725€890
5469019€6925 – €7225€960
6484022€7400 – €7950€1100

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Darion tref jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Darion bedraagt 3575 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 2000 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2825 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3825 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. Veel consumenten kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer zijn er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Darion?

Voor het leggen van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-darion

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Darion vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder tref je moeiteloos een deskundige expert in je postcodegebied. Een aantal adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de prijs. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Detailleer expliciet het huis. De dak-categorie (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn goede voorbeelden. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur voorziet jou dan van interessant zonnepanelen advies in Darion.

 4. Vul contactgegevens in

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, tel. nr. en een e-mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten uit uw regio. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar wees scherp op de benodigde certificaten (zoals bijv. ISO certificaat, CE-keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan ondernemingen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Darion op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Darion
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Darion een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!