Steenkerque

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Steenkerque? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en winstgevend. Door middel van zonnepanelen op het dak wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van dalende prijzen, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Via deze pagina check je accurate info die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Steenkerque!

zonnepanelen installateur 7090
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteBraine-Le-Comte
Postcode70900
Gasverbruik21.280 kWh
Stroomverbruik kWh3340 kWh
Gemiddelde energierekening€163,82

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Steenkerque maart 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Braine-Le-Comte. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Braine-Le-Comte zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Steenkerque
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten extra voordelig een speciale lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4750), dan pak je al snel €589. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Steenkerque zitten vaak tussen de €5000 en €6400 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in circa 2780 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Energiedirect en Qurrent betaal je daarvoor zo’n €695,00 (prijs maart 2024). Door goedkope zonnepanelen in Steenkerque kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117307€3400 – €4225€380
2304011€5175 – €5725€500
3324015€5950 – €6150€850
4381017€6350 – €6725€890
5462019€6975 – €7150€1020
6488023€7600 – €8125€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Steenkerque vind je of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Steenkerque bedraagt 3340 kWh. Dat staat gelijk aan circa 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3800 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de bewoners kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens onderscheiden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Steenkerque?

Bij het installeren van zonnepanelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-steenkerque

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Steenkerque vergelijken? D.m.v. de adviezen van onze specialisten zoek jij zonder problemen een deskundige specialist in jouw omgeving. De meeste installateurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de prijs. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk het huis. Het soort huis (schuin + plat) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Kies vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Steenkerque.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Zo weten wij hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van specialisten met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals bijv. Recyclage, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Steenkerque op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Steenkerque
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Steenkerque een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!