Bornem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Bornem? Zonnepanelen zijn duurzaam en men kan er flink door besparen. Geholpen door thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Als gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Geholpen door de zonnepanelen-vergelijker ontdek je omvangrijke info die helpen bij zonnepanelen kopen in Bornem!

zonnepanelen installateur 2880
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Zet het milieu op 1.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieAntwerpen
GemeenteBornem
Postcode28800
Gasverbruik22.760 kWh
Stroomverbruik kWh3480 kWh
Gemiddelde energierekening€173,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Bornem juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Bornem. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Bornem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Bornem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten met een lage rente een speciale lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4730), dan is het voordeel al snel €586. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen goed voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Bornem schommelen tussen de €5100 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen wekt op zo’n 3100 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €775,00 (onkosten juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Bornem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119107€3425 – €4375€390
2299011€5225 – €5875€525
3340015€5925 – €6100€800
4390017€6400 – €6750€920
5434020€6900 – €7175€1010
6498023€7550 – €7800€1080

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Bornem ontdek jij of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bornem bedraagt 3480 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 11 panelen van 325 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1950 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3875 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Bijna alle consumenten maken een keuze voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen hebben een fraai uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Bornem?

Bij het installeren van panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bornem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Bornem vergelijken? Op basis van tips van onze adviseurs zoek je binnen enkele minuten een betrouwbare vakspecialist in de regio. De meeste monteurs hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer zo concreet mogelijk het huis. Het soort dak (plat + schuin) en de focus-richting van de woning zijn belangrijke onderdelen. Kies tevens een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist voorziet jou dan van relevant zonnepanelen advies in Bornem.

 4. Verstrek de contactgegevens

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Dan is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Aansluitend verstrekken zij de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar wees scherp op eventuele keurmerken (voorbeelden zijn TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Bornem op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Bornem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Bornem een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente