Hingene

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Hingene? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en fiscaal aantrekkelijk. D.m.v. de zonnepanelen van tegenwoordig wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Ten gevolg van dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Op basis van onze website doorzoek je omvangrijke details die helpen bij zonnepanelen kopen in Hingene!

zonnepanelen installateur 2880
 • Lagere energiekost.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieAntwerpen
GemeenteBornem
Postcode28800
Gasverbruik23.540 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€178,41

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Hingene mei 2024

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be check je de spelregels in de gemeente Bornem. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Bornem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Hingene
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens met een interessante rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4760), dan loopt het voordeel al gauw op tot €590. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een passende vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Hingene komen doorgaans uit tussen de €4800 en €6700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in plusminus 2880 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco en Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €720,00 (onkosten mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Hingene kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117408€3625 – €4475€380
2304012€5300 – €5625€550
3321016€6075 – €6200€775
4394018€6325 – €6675€940
5431019€6900 – €7200€980
6518021€7575 – €7900€1100

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Hingene tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hingene bedraagt 3570 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 11 panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1875 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2875 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3950 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de consumenten installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Ook onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs ligt lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Hingene?

Bij het installeren van PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hingene

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Hingene vergelijken? Dankzij het advies hieronder vind je in enkele stappen een professionele vakspecialist in de regio. Een aantal adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Kijk goed naar certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Treft het een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Detailleer de eigenschappen van de woning. Het soort huis (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn van groot belang. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Hingene.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan je voor- en achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Daarna krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar let ook op certificaten en keurmerken (zoals bijv. IEC keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Hingene op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Hingene
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Hingene een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!