Boom

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Boom? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en financieel interessant. D.m.v. de zonnepanelen van tegenwoordig kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door het financieel interessante plaatje, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Middels onze tool check jij actuele aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Boom!

zonnepanelen installateur 2850
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieAntwerpen
GemeenteBoom
Postcode28500
Gasverbruik22.730 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€172,67

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Boom juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Boom. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Boom bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Boom
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren heel voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4700), dan profiteer je al van een korting van zo’n €583. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden huishoudens hebben panelen laten installeren.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Boom fluctueren tussen de €5200 en €6200, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa plusminus 3070 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco en Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €767,50 (onkosten juni 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Boom kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder vind jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119506€3650 – €4200€400
2273011€5275 – €5825€500
3324015€6075 – €6125€825
4387016€6400 – €6725€880
5437020€7050 – €7300€1010
6485021€7525 – €7975€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Boom vind jij de geschiktheid van je dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Boom is 3465 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 10 panelen van 290 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2800 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Veel mensen bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Boom?

Voor het leggen van panelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Veelal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-boom

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Boom vergelijken? Met behulp van onze stappenplan zoek jij binnen enkele minuten een professionele expert in jouw eigen buurt. Verscheidene aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen het tarief. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf de aard van het huis. De woning-categorie (plat & schuin) en de focus-richting van het huis zijn daarin van belang. Selecteer ook een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Boom.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Vandaar weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Vervolgens zenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een week krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de beste aanschafprijs, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan IEC keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Boom op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Boom
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Boom een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!