Mariekerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Mariekerke? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en besparen je geld. Door gebruik te maken van een zonnepanelen-installatie wek je je eigen zonne-energie op. Door de aantrekkelijke paneel prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Aan de hand van onze tool tref je toepasbare details met betrekking tot zonnepanelen kopen in Mariekerke!

zonnepanelen installateur 2880
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Los van de energieleverancier.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieAntwerpen
GemeenteBornem
Postcode28800
Gasverbruik23.550 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€178,56

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mariekerke mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Bornem. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Bornem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Mariekerke
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten met een interessante rente een groene lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4770), dan is het voordeel al snel €591. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Mariekerke liggen tussen om en nabij de €4800 en €6300 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor plusminus 2890 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Delta en Vandebron betaal je al snel €722,50 (tarief mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Mariekerke kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder ontdek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118908€3600 – €4300€380
2271012€5150 – €5800€650
3332015€5925 – €6175€875
4416016€6350 – €6650€930
5460020€7025 – €7300€1000
6490023€7550 – €7925€1050

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Mariekerke achterhaal jij of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mariekerke bedraagt 3575 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig rond de 12 panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1975 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2900 kWh gaat het om 12, en voor 3900 kWh gaat het om 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. Veel consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Mariekerke?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mariekerke

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Mariekerke vergelijken? Op basis van onze stappenplan heb je moeiteloos een uitmuntende leverancier in jouw streek. Een aantal aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Bekijk ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Omschrijf de karakteristieken van het huis. Het type huis (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn relevant. Maak vervolgens een keuze voor een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Mariekerke.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Zo komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  In een week ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit de omgeving. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar let ook op certificering (zoals Recyclage, VDE keurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Mariekerke op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Mariekerke
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Mariekerke een vergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!