Hever

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Hever? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je geld. Door thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Wegens de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be check je samengestelde info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Hever!

zonnepanelen installateur 3191
 • Lagere energielasten.
 • Verantwoorde investering.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBoortmeerbeek
Postcode31910
Gasverbruik22.020 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€168,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Hever mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je welke regelingen er zijn in de gemeente Boortmeerbeek. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Boortmeerbeek zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Hever
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4740), dan pak je al snel €588. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Dit gaat wel veranderen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement is in lijn met 5 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Hever schommelen tussen de €4600 en €6600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op circa 3000 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Essent of NLE betaal je hiervoor wel €750,00 (tarief mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Hever kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf check je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118807€3675 – €4375€400
2287011€5200 – €5750€625
3331014€6000 – €6025€775
4384018€6550 – €6725€910
5463020€6900 – €7125€960
6515022€7475 – €7875€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Hever bekijk jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hever is 3410 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 panelen passend, voor 1900 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2825 kWh gaat het om 12, en voor 3850 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. De meeste investeerders maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Hever?

Voor het leggen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hever

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Hever vergelijken? Gebruikmakend van de uitleg die hierna komt zoek je vandaag nog een uitstekende vakspecialist in jouw omgeving. Verschillende leveranciers beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de kosten. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer de aard van het huis. De dak-categorie (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn relevant. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur voorziet jou dan van interessant zonnepanelen advies in Hever.

 4. Verstrek de contactgegevens

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Denk dan aan: naam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daaropvolgend verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Let niet alleen op de laagste offerte, maar check ook de benodigde certificaten (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan ondernemingen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Hever op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Hever
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Hever een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!