Betekom

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Betekom? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en men kan er flink door besparen. D.m.v. de zonnepanelen van tegenwoordig wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Mede door de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Dankzij deze pagina lees jij waardevolle informatie m.b.t. zonnepanelen kopen in Betekom!

zonnepanelen installateur 3130
 • Snelle terugverdientijd.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Combineren met goede omvormer.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBegijnendijk
Postcode31300
Gasverbruik21.990 kWh
Stroomverbruik kWh3395 kWh
Gemiddelde energierekening€168,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Betekom mei 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check je de spelregels in de gemeente Begijnendijk. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Begijnendijk zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Betekom
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waardoor consumenten tegen een gunstige rente een speciaal type lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4710), dan loopt het voordeel al gauw op tot €584. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een soort vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. De win is er niet alleen voor onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Betekom schommelen tussen de €5200 en €6300 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in pakweg 2970 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Delta of Powerpeers staat dit al gauw gelijk aan €742,50 (onkosten mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Betekom bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder bekijk jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118008€3400 – €4300€380
2274013€5100 – €5850€500
3349014€5975 – €6150€700
4415016€6300 – €6700€950
5444019€7100 – €7200€960
6498021€7450 – €8175€1040

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Betekom tref jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Betekom bedraagt 3395 kWh. Dit staat voor pak ‘m beet 10 panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 2000 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3800 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. Bijna alle bewoners prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen vallen veel minder op. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Betekom?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-betekom

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Betekom vergelijken? Door het onderstaande stappenplan tref jij in enkele stappen een professionele specialist in jouw omgeving. Sommige bedrijven bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de offerteprijs. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf de karakteristieken van het huis. Het genre dak (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn van groot belang. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Betekom.

 4. Voorkeur voor contact

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Vandaar komen we erachter hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Daarna versturen ze de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar check ook op de benodigde certificaten (zoals Recyclage, ISO certificaat, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Betekom op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Betekom
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Betekom een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!