Werchter

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Werchter? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en heb je razendsnel terugverdiend. Door krachtige zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan iedereen dat zomaar doen? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door middel van onze vergelijker tref je uitgebreide tips die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Werchter!

zonnepanelen installateur 3118
 • Lagere energierekening.
 • Verantwoorde investering.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteRotselaar
Postcode31180
Gasverbruik21.970 kWh
Stroomverbruik kWh3385 kWh
Gemiddelde energierekening€167,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Werchter mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Rotselaar. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Rotselaar kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Werchter
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens extra goedkoop een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4690), dan is jouw winst al gauw €581. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. In ruil ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: de klassieke mechanische tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Werchter variëren tussen de €4300 en €5800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor pakweg 2950 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice en/of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €737,50 (tarief mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Werchter bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna lees jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118408€3575 – €4250€420
2304012€5075 – €5725€600
3343014€6000 – €6075€800
4408016€6325 – €6725€920
5430019€7100 – €7200€990
6489023€7625 – €8175€1100

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Werchter vind jij of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Werchter bedraagt 3385 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 11 panelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen toereikend, voor 1925 kWh zijn dat er 7, voor 3000 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3800 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde woningbezitters installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Eveneens zijn er dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Werchter?

Voor panelen op een woning is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-werchter

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Werchter vergelijken? Door het onderstaande stappenplan kies je binnen enkele minuten een uitstekende aanbieder in jouw omgeving. Verschillende installateurs bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot het tarief. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer zo concreet mogelijk de woning. Het type woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak tevens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Werchter.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en een e-mailadres. Dan komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 7 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Werchter op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Werchter
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Werchter een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!